neděle 29. dubna 2007

Návod na restart Slunce

Při získání volného lístku do kina vyvstává obvykle problém, za jaký film jej "uvalit"? Tudíž jsem se nechal inspirovat Československou filmovou databází a dospěl k názoru, že to, co hrají v Olympii, je vážně bída, ale i z té bídy šlo něco vybrat. A jak "title" napovídá, padlo to na sci-fi Sunshine. Jako obvykle, i tentokrát jsem šel sám. Má to několik výhod - nemusíte na nikoho nikde čekat na místě srazu, nikdo vás nezdržuje, když dojdete pozdě, můžete nadávat akorát sám sobě a když se film nelíbí, je to jenom vaše smůla a blbost.

Sunshine je britským filmem z neurčité budoucnosti. Problém, který se nás zatím netýká, ale už se o něm hovoří. Slunce jednoho dne jistě vyhasne v důsledku "dlouhého užívání". Na Zemi se tedy vyskytuje solární zima, takže vše je zmrzlé. V tomto čase se vydává do vesmíru posádka Icara 2 s náloží, která by měla "umírající" Slunce znovuoživit. Před sedmi roky první pokus lodi Icarus 1 z neznámých důvodů nevyšel. Posádku tvoří vědci a astronauti, kteří mají za úkol doletět ke Slunci, tam zanechat "velký balík" a co nejrychleji se vrátit. Jenže, když se Icarus 2 střetává u Merkura s Icarem 1, a dochází k menší úpravě plánu, začíná se celá posádka i mise hroutit jako domeček z karet, nehoda střídá nehodu, členové posádky umírají. Najednou všem dochází, že z této výpravy za záchranu lidstva se nikdo už nevrátí. Je tedy nejdůležitější dokončit misi. To nakonec zůstává na původně nejslabším, ale zároveň nejdůležitějším členovi, fyzikovi Capovi [ztvárnil Cillian Murphy].
Přiznám se, že sci-fi mám rád. Je to obvykle příjemné odproštění se od současného světa a problémů. Navíc tenhle film byl i dějově velmi dobře zpracovaný, postavy přesvědčivé, lidské. A Slunce opravdu žhnulo. Samozřejmě, že došlo i na strašidelné scény [tedy pro mě strašidelné], takže jsem část filmu shlédl s prsty před očima. Pomohlo to!
A Sunshine tedy milerád doporučím. Navíc v současné nabídce kin vážně není z čeho moc vybírat a tohle je, myslím, kvalitní snímek.

Není nad romantiku s výhledem na Slunce.

Pokoj se zlatavě jasnou vyhlídkou.

Tady to někdo přehnal s opalováním!

Žádné komentáře: