pátek 20. dubna 2007

Seriály, kam se podíváš

Přiznávám zcela dobrovolně a bez donucení, že jsem se nechal díky několika [ne]šťastným náhodám zaplést do mánie, kterou vesele podporuji a šířím dál. Ano, seriálová mánie opět zasahuje. Jak se to pozná? To máte různé, ale poznáte to.
Všechno to začalo u Heroes, o kterých mi řekla Neff a následně mi sehnala prvních několik dílů. Téma, které se mi líbí, pro mne bylo pojítkem a následně i děj a postavy - to vše si získalo mou pozornost.
O Heroes jsem se již zmiňoval na blogu v článku, kde jsem rozepisoval jednotlivé postavy. Jenže pak došlo k zásadnímu problému - dotáčení dalších dílů způsobilo měsíc "heroesové" abstinence. Co teď? Co si počít? Čemu věnovat pozornost? A tu se objevila dobrá seriálová víla a předhodila mi Gregoryho House a jeho diagnostické perličky v seriálu House M.D..

Hugh Laurie je charismatický modrooký Brit a hraje lékaře, kterého by většina pacientů zastřelila a většina zaměstnavatelů nezaměstnala. Jeho cynismu a ironické poznámky jsou úžasné, stejně jako bezcitný nadhled je zase nervy drásající. Jeho uhrančivý pohled [viz foto] prostě hromadu žen [že Mo? :)] nenechá bez emocí:)
No, jenže House zase neměl přeložené titulky k dalším dílům a zjistil jsem, že dabing mi prostě nesedí ve chvíli, kdy jsem si zvykl na těžko identifikovatelný a nezaměnitelný hlas Hugha. Takže co dál? A tu se objevil můj kamarád Lukáš s Battlestar Galactikou - sledujete, že už v tom začíná být trošku zmatek? A tak jsem si řekl, že bych mohl zkusit zase trošku vesmírné sci-fi.

Zápletka, kterou vychvaluje hromada lidí [dokonce i na ČSFD a MovieZone], byla i pro mne přijatelná. Další seriálová závislost se navalila. Bohužel jsem během sledování jednotlivých seriálů zjistil, že: a] jedna z "hlavních" postav [dr. Gaius Baltar] je mi svým charakterem natolik nesympatická, že kdykoliv se objevil na scéně, otvíral se mi nůž v kapse. A za b] během "promítání" se mi rozhazují titulky takovým způsobem, že ze sledování mám velké kulové. A seriál opět nabízí jednoho hezounka britského původu, který zaujal mou pozornost. Jamie Bamber je ale i dobrý a přesvědčivý herec a není to jen klasický modelek amerického typu. A tak kromě klasických vermírných přestřelovaček je zde i zakomponovaný i děj přeživší lidské rasy v celkovém počtu 47 tisíc lidí, kteří prchají před nepřáteli v podobě Cylonů a hledají planetu Zemi, kde, jak doufají, žijí lidé s dostatečně vyspělou technikou, aby jim ve válce s Cylony pomohli. Zde se staví na teorii třinácti "kmenů", z nichž dvanáct bylo téměř vyhubeno a tím třináctým jsou právě obyvatelé planety Země. Kromě jiného jsou zdejšího hrdinové polyteisté - uctívají bohy Kobolu - religionisté, mněte si ruce, je tu něco pro vás :)
A právě hlavně kvůli titulkům, které moc nesedí, jsem se dostal náhodou k seriálové "novince" - Eureka.

Městečko kdesi v USA, které je "obyčejnější než hnůj" a pod jeho obyčejným povrchem se skrývá mnoho tajemství - třeba fakt, že to není tak úplně obyčejné město a že obyvatelé jsou ti nejlepší vědci a hlavy, kteří zde pracují, zkoumají, vynalézají a posouvají technické vymoženosti kupředu. A do tohoto atypického zázemí se dostane shodou okolností i US maršál Jack Carter s dcerkou Zoe. A stává se šerifem. Na geniální hlavičky, které čas od času něco nelegálního nebo trestného provedou, si Carterův logicky uvažující mozek najde řešení a odpovědi a pachatele vždycky objeví. Navíc je Eureka celkem i vtipným seriálem. A Colin Ferguson jako šerif Jack Carter je navíc i celkem sexy. Hm?
A pak ... v mezičase a mezi tím vším, co musím ještě dělat, objevil jsem jeden velmi zajímavý miniseriál - The Lost Room [v českém překladu - jak originální - Pokoj č. 10]. Mysteriózní seriál plný obyčejných věcí s neobyčejnými schopnostmi - hřeben, který zastaví čas, hodiny, které roztaví kov, jízdenka na autobus, která umí někoho odeslat daleko či propiska, která uškvaří cokoliv. A pak je tu klíč k motelovému pokoji číslo 10. Pokoj, který nikdy neexistoval, a přesto se do něj můžete s pomocí onoho klíče dostat.
Hlavním hrdinou jest policejní detektiv Joe Miller, který se ke klíči dostane náhodou a tím se rozjíždí jedno velké seznamování se s historií, ve které nemá jasno snad ani Bůh. Napínavý seriál má zatím jen tři díly a má takový otevřený konec, takže ... je možné, že pokračování bude.

A hromadu informací o těchto seriálech, ale i dalších můžete získat na stránkách SCIFI.COM.
PS: Mimochodem, muži jsou v posledních dvou zmiňovaných případech poněkud na zabití - ale důvodů na zabití by se našlo víc, záleží jen na tom, co preferujete. :)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Doporučím ještě Prisonbreak. :)

Anonymní řekl(a)...

Prezi, Prison Break vlastním ... celou první sérii, ale zatím nebyl čas se na to podívat. Díky za tip :)

Anonymní řekl(a)...

Nebudeš chtít přestat :)

Anonymní řekl(a)...

Prison Break první série je dobrá, druhá pokulhává, ale jde to. Kdybys chtěl, mám ji celou. Nepůjčil bys mi The Lost Room? Ten vypadá mooc zajímavě. :-) Vivat seriály.

Anonymní řekl(a)...

jedině Star Trek :D
promluvil Lord Sutech

depony řekl(a)...

teke, tož mrknu na první sérku a pak uvidím. Jen se děsím toho, že mne to chytne a já se teď tak trochu potřebuji zbavit téhle závislosti:)
Ad Lost Room ... mohu zapůjčit :)

Lordíku ... zkus taky něco jiného :) I když záleží na tom, který Star Trek ... já miloval New Generation a pak Voyager :)