pátek 12. srpna 2011

Proč nejdu na Prague Pride?!

Slovní spojení Prague Pride je poslední dobou nejfrekventovanější slovo v českých médiích. Což samo o sobě působí vtipně, když je to termín anglický. A jedinci dříve narození v tom nejspíš nespatřují nic srozumitelného.
Tenhle příspěvěk píšu už pátý den v hlavě. Vždycky mne napadají nové a nové myšlenky, nápady a důvody. Ty předchozí buď zapomenu nebo mi při retrospektivním náhledu nepřipadají tak relevantní. Nejsmutnější na tom je, že kritiku akce Prague Pride protlačuje Hrad v čele s osobou, která neumí argumentovat na protinázory a působí tak dojmem, že se to někde naučil, ale nepochopil, co má prezentovat. Ale tohle nemá o politickém názoru ...
Nedávno se mě jeden kamarád zeptal, jestli jdu na "pýchu". Znejistěl jsem v pochopení jeho otázky. Vysvětlil mi, že má na mysli "Pride". Mé předchozí dvě zkušenosti s těmito akcemi byly spíše negativního charakteru. Vždycky za to mohla protipólní skupina. Na první akci jsem málem dostal od fanoušků Dělnické strany, na druhé jsem omylem skončil izolován na Masaryčce se stejnou skvadrou jedinců. Rozhodně to byly zkušenosti k nezaplacení. Přesto jsem ani v jednom z průvodů nepochytil smysl akce. Ikonou zprofanovaného termínu "oslava jinakosti" panem Hromadou byly tyto a v tomto duchu hlásané slogany spíše trapné a nicneříkající. Pokud mám být na něco hrdej (nebo chcete-li "pyšnej"), tak smysluplnější je můj pracovní a studijní úspěch než to, čím jsem se narodil.
O to víc mě v nesouhlasu s touhle akcí utvrzovaly řeči některých mých známých, že "všichni teplí musí jít podpořit ostatní" ... abychom ukázali svou četnost, svou sílu (?!) nebo co?
A vážně si nemyslím, že by akce tohoto typu byly gay-lesbickou minoritou přijímány se stejným nadšením, jak se někteří iniciátoři a podporovatelé tváří.
Chodit s transparenty hlásajícími "svatou pravdu" typu "Homo sex is great!" fakt nehodlám. Jednak si myslím, že tohle tajemství je lepší si nechat pro sebe než se o něj dělit (česká hetero společnost by nám to mohla ještě závidět:) - Víte, jací Češi jsou!). Alegorických vozů známých z jiných evropských metropolí se snad nedočkáme (asi jsem staromódní, ale ideální alegorii ztvárnili barokní autoři). A těch pár jedinců, kteří rádi na veřejnosti provokují a kterých si všímají především média, této akci prostě cejch zbytečnosti a Klausem deklarovaného "homosexualismu" uštědří.
Takže, proč nejdu na Prague Pride? Protože nevím, co bych tam dělal. Jak prosté!!

4 komentáře:

řeklo řekl(a)...

Když ono je to komplikovanější. =)
Pride obecně mají zlepšit obecné povědomí. =) Že homosexuálové opravdu existují a že, světe div se, to jsou třeba i normální lidé... Rozšířit obzory, vzbudit diskuze, detabuizovat tohle téma. ;)

Co bys tam dělal? Prezentoval sám sebe a svoji verzi homosexuální orientace.

depony řekl(a)...

A co chceš v dnešní české společnosti detabuizovat?
Jde o to, kdo na takovou akci z řad normální homosexuálních lidí jde. A hlavně, proč? Normální jedinec si žije svým životem, nehodlá svou orientací (hetero/homo) zaměstnávat vnímání jiných lidí.
Raději se budu prezentovat v práci, ve škole nebo někde, kde to má význam pro mě (ale na Pride to význam ani smysl nemá).

řeklo řekl(a)...

Přece se nebudeme ukáje tím, že když tam nejdou ostatní normální, nepůjdeme tam taky. ;) To už jsme snad dál. ;)

Pokud Ti můžu vecpat můj osobní názor, tak dle mě je dobře, a leckomu může pomoct, když uvidí reakce svého okolí na takovouhle zprávu v médiích. Protože jsou kruhy, kde se o tomhle prostě nemluví.

Já si sem vědom toho, že sexuální orientace je čistě soukromá věc, ale chtě nechtě ovlivňuje naše životy a to dost výrazně. A má dopad víceméně na každého z nás. Dle mého názoru by měl každý v naší společnosti vědět, že tady existuje ta možnost. Možnost v to, že můj kamarád/dítě/spolužák bude homosexuál. A počítat s tím. A právě v tomhle podobné akce pomáhají.

depony řekl(a)...

Já kamarádím nebo spolupracuji s jedincem/člověkem, ne s heterákem nebo homosexuálem ... proto si myslím, že je irelevantní demonstrovat sexualitu na veřejnosti:)
A hlavně, mediálně to bude vypadat tak, že akce se zúčastnilo spousta lidí (a budou k tomu fotky těch největších exhibů, kteří pověsti o normálnosti této skupiny nepřidají ani za mák).