čtvrtek 20. listopadu 2008

Hrdost a víra

Včera jsme po představení s Markét a její kamarádkou Jančou skončili v podniku, kam prostě nechodím ... a důvody k tomu mohou být klidně i iracionální. Desert by se dal dost dobře brát jako poušť, kde místo kaktusů jsou opilci a kde místo písku je smrad kouře z cigár či z trávy.
Přesto jsme zde zakotvili, neb v kavárně "Sunakashi" (zajímalo by mne, zda to má skutečně nějaký reálný podklad v japonštině či čínštině:)) měli již zavřeno.

Slovo dalo slovo, příležitost chopila situaci za pačesy a rozvedla se debata na téma lidství a víra a náboženství. Osobně bych nikdy nespojoval osobní víru s náboženstvím. Vážím si lidí, kteří veřejně umí přiznat "barvu" - buď, že jsou věřící nebo že jsou teplí nebo že jsou ... třeba cyklisti nebo filatelisté. Nemusí u toho exhibovat. Ale vyjít s kůží na trh je akt hodný uznání.

Víra měla a má poměrně velký vliv na vnímání světa a autorit. Není tedy problém jako "správný" věřící udělat, co mi tato autorita nařídí, i když se to může naprosto vymykat zdravému rozumu. Pokud tedy někdo ovládá někoho skrze víru, má nad ním téměř absolutní moc. Dalo by se snad i říct, že náboženská zanícenost může korespondovat s negramotností tohoto věřícího. Je jednodušší věřit než hledat sám argumenty. Řešili jsme "staré známé pravdy" o krutosti křesťanství v dobách raných i pozdějších. O nesmyslném rozšiřování demokracie a křesťanské nauky tam, kde minimálně 200 let neměli tyto slova a významy možná ani znát.
O rasismu, který se může a nemusí zdát být rasismem a netolerancí.

Debata to byla vskutku zajímavá a podnětná. Rozhodně v Desertu mohla zvednout úroveň volně poletujících atomů IQ :)

A vzkaz pro ostatní ... věřte, modlete se, uctívejte, ale hlavně proboha nehlásejte Kristovo či Boží jméno na každém rohu, jako by to byl laciný novinový plátek či pouťová atrakce. Víra je osobní postoj, který je individuální a má člověka obohatit a posilnit a poskytnout mu jistotu. Ale když pak vidím na Maliňáku tu pofidérní skupinku lidí, co mluví do mikrofonu a každé třetí slovo je Kristus, mám chuť nebýt tolerantní a věnovat se džihádu ve vlastním pojetí :)

Žádné komentáře: