sobota 16. srpna 2008

Temný rytíř Gotham City

Jiřík má narozeniny. Kromě drobnosti, zapalovače od Royce, bylo domluveno, že zajdeme do kina. Měl možnost si vybrat. Wall-E nebo Temný rytíř. Animované filmy ho prý moc nebaví, tudíž vyhrál Batman. Superlativní ohlasy dávaly znát, že se máme na co těšit.
Autora hudby jsem poznal hned, Hanz Zimmer využil velmi podobné tóny z Posledního samuraje s Tomem Cruisem. Nevím přesně, jestli tím chtěl skladatel něco naznačit, ale v obou případech to jsou bojovníci za "právo a spravedlnost".
Temný rytíř je pokračováním, tedy druhým dílem nanovo zpracovaného comicsu o temné postavě v noci, která chrání město před magory a šílenci. V tomto díle je hlavním záporákem Joker v podání skvělého herce in memoriam Heatha Ledgera. Maestro Burton mi musím prominout. Mám za to, že Batmana tehdy točil spíš pro zábavu. Novodobá filmová podoba Batmana je bravurní psychologickou akční podívanou. Nechybí tu nic. Charismatický sluha Alfréd v podání úžasného Michaela Canea. Dvorní architekt a návrhář kostýmů a zbraní s tváří Morgana Freemana. Ten chlap je bravurně diplomatický a vtipný zároveň. A poctivý policajt, Gary Oldman, který ví, co se patří.
Joker zde nevystupuje jako vtipálek, který jen tak ohrožuje Gotham. Tady je to terorista. Terorista, který se nebojí vyhodit do povětří cokoliv, aby tím způsobil větší chaos. Sám se označil za agenta chaosu. Ještě větší škoda však páchá jako ten, který psychologicky dokáže vydírat jiné. Hraje si s lidmi, zabíjí je pro potěšení a využívá všech prostředků, aby následky byly co nejničivější.
A Aaron Eckhart coby státní návladní má šmrnc. Poněkud mne zamrzelo jeho zmrzačení půlku obličeje, kdy jsem si vzpomněl na padoucha s původní série Batmana, Dvě tváře. Čekal jsem popálenou kůži, zdeformovaný obličej, ale tohle bylo i na můj vkus moc. Kupodivu mi nebude chybět Maggie Gyllenhaal, která tam prostě dle mého nezapadla.
Přesto, že film trval 152 minut mi ani jedna minuta nepřipadla ztracená a zbytečně dlouhá. Tolik akce, dějových línií, vtípků [Why so serious?] pohromadě seskládaných tak, že to není guláš, ale prvotřídní filmová degustace, prostě musí potěšit každého filmového diváka.

A proto patří film Temný rytíř do první 10 nejlepších filmů na serveru CSFD. A to už něco znamená.
Už se těším na Hellboye2: The Golden Army :)

2 komentáře:

qeara řekl(a)...

Shodou okolností jsem se donutila zajít na The Dark Knight taktéž tento víkend - akorát v neděli večer. Film se mi líbil dost a na Hellboy 2 se už taky těším. Fanoušci fantazy se nezapřou, že :-)

QEARA

depony řekl(a)...

NO já a fantasy :) to je moje :)