pátek 2. května 2008

Jak to vlastně bylo se Švandou dudákem?

Bude to znít nečestně a nesportovně, samozřejmě. Ale asi jako každý, i já měl někdy to období, že když se mi do něčeho ve škole nechtělo, drobným podváděním jsem nakonec dospěl ke správnému cíli, i když ne vždy vlastním přičiněním. Podobně to bylo při rozboru hry J. K. Tyla Strakonický dudák. Nebyl čas probírat se celou hrou, tudíž jsem se rozhodl, že si najdu několik verzí, ty smíchám do jednoho článku a ten odevzdám. Ještě teď se rdím při tom pomyšlení. A jak už to tak někdy bývá, na internetu najdete hromadu informací, z nichž hromada se někdy navzájem vyvrací a popírá. Nejinak tomu bylo i u děje Strakonického dudáka. Jednou Rosava byla na cestě se Švandou, jednou se objevila později, jindy Dorotka přemlouvala Švandu, ať nechodí do světa, někdy jej nešťastná šla hledat nevěda, kde ten její troubelín vězí. A tak jsem si nakonec dal tu práci a celou hru si přečetl. A v zájmu uchování informací a ujasnění si některých faktů, předkládám tedy děj takový, jaký je ve hře samotné ... :) pro budoucí pokolení...


J. K. Tyl Strakonický dudák

Jednání první

V prvním jednání se mladý dudák Švanda rozhodne na základě vyprávění vojáka Šavličky, že se vydá do světa, aby si vydělal nějaké peníze hraním na dudy. Jeho vztahu s Trnkovic Dorotkou nepřeje její otec hajný Trnka, pro kterého je to chudý ženich, nevhodný pro jeho dceru. Dorotka se snaží Švandovi jeho cestu na zkušenou rozmluvit. Švanda je však tvrdohlavý a pevně rozhodnutý. Dorotce slíbí, že se vrátí za čtyři neděle s plným měšcem na jejich svatbu. Při uvažování o svém rozhodnutí dojde do lesa, kde na něj upadne spánek. Tu se zjeví jeho matka, víla Rosava, aby ukázala svým družkám svého syna. Vyžádá si pro něj od nich pomoc, aby mu očarovaly jeho dudy, čímž by měly kouzelnou moc. Švandu poté probere ze snů Kalafuna, který ho hledal. Mladý dudák mu sděluje, že je skálopevně rozhodnutý odejít. Předtím se ještě setkává s Dorotkou, aby se rozloučil. Dorotka je nešťastná a tak si popláče Kalafunovi na rameno. Za to sklidí od své ženy Korduly hromadu výtek. Když je Dorotka sama, zjeví se jí Rosava a utěšuje ji.

Jednání druhé

Rosava předstupuje před Lesanu, královnu víl, a žádá ji, aby mohla svého syna doprovázet ve světě. Ta svolí, ale jen pod podmínkou, že nesmí prozradit svou totožnost, jinak se promění v divou ženu. Švanda se potuluje světem až přichází do neznámé země, kde se seznámí s bývalým studentem, prolhaným Pantaleonem Vocilkou, který se mu podbízí a nabídne se mu, že mu bude dělat sekretáře a správce financí. Švanda, který postupně získává pocit zklamání z velkého, chaotického světa, je rád za společnost, a tak ho přijímá. Mezitím se Dorotka, které zemřel její otec, spolu s věrným přítelem Kalafunou vydají do světa Švandu hledat. Za pomoci Švandovy matky Rosavy jej najdou. Vocilka v nich vidí problémy, které by mu překazily jeho plány. Dudák Švanda se, za značné iniciace Vocilky, dostaví na zámek, kde se pokusí rozveselit smutnou princeznu Zuliku, což se mu následně podaří a je bohatě odměněn. Kouzlo jeho magických dud způsobí, že princezna Zulika chce, aby si ji Švanda vzal. Řekne o svém návrhu svému otci, králi Alenorovi a ten, protože chce své dceři splnit vše, souhlasí. Dorotka s Kalafunou se snaží sňatku zabránit. Vypočítavý Vocilka však králi namluví, že jsou Dorotka s Kalafunou blázni a ten je nechá zavřít. Švanda, nahlodaný Vocilkovým mamonářstvím, v opojení představou bohatství se jich nezastane. Ke svatbě se Zulikou nedojde, neboť se objeví princeznin snoubenec Alamir, který neponechá svou snoubenku cizímu nápadníkovi a nechá Švandu uvrhnout do žaláře. Vocilka stejnému osudu unikne lstí. Ve vězení se Švandovi zjeví Rosava, která mu chce pomoci utéct, a prozradí mu svou identitu. Za to ji královna víl vypoví z její říše a stává se z ní divá žena, polednice. Ostatní divé ženy se už těší, jak jejího syna utancují k smrti. Rosava však doufá v lásku Dorotky, která jediná může zachránit jeho i ji samotnou. Naposledy však žádá svou paní Lesanu, aby jejímu synovi i jeho lásce pomohla z vězení. To se stane.

Jednání třetí

Ve třetím jednání se Švanda opět setkává s Vocilkou, se kterým se nakonec udobří. Dorotka s Kalafunou se vrátí domů. Doma na něj čeká rozzlobená žena Kordula, která se obměkčí, až když Kalafuna zaštěrchá pytlíkem s tolary. Mezitím Švanda je zklamán světem a uvědomí si, o co všechno přišel a dal se na hýření. Když tedy přijde ke Kalafunovi za Dorotkou, nevede si dobře. Dorotka zklamaná Švandovým chováním ho již nechce milovat. Zoufalý Švanda tedy ve vzteku řekne, že bude hýřit a ještě víc špatně žít, aby dřív umřel, a uteče. Dorotce se zjeví Rosava coby divá žena a vybízí ji, aby odložila svůj hněv a raději zachránila Švandu, který se žene do záhuby. Ten neví, jak si získat zpět Dorotčinu lásku, a tak se zase nechá napálit Vocilkou. Ten mu poradí, aby o půlnoci nasbíral omamné kvítí na popravišti, kterým může získat každou dívku, které se kvítí dotkne. Švanda s Vocilkou cestou potkají starého Tomáše, který je varuje. Oba ho ignorují a pokračují dál. I Dorotka se setkává s Tomášem, od kterého zjistí, jak může Švandu zachránit. Dudák přichází na popraviště, kde na něj již čekají divé ženy, uvedou ho do kola a on musí hrát. Odbíjí půlnoc a zjevují se duchové. Tu se objeví Dorotka a se zvoláním: „Ve jménu Páně!“ vběhne do reje duchů a nebohého Švandu z něj vysvobodí. Obejmou se. Švanda prokleje dudy, které mu způsobily tolik problémů, čímž je zbaví jejich kouzla. Přichází Vocilka, který se údajně ztratil a hned se začne vtírat do Švandovy přízně, ale ten však jeho služby již nechce a posílá ho pryč. Pantaleon tedy odchází a s sebou bere i dudy v domnění, že mají stále svou kouzelnou moc. Zjeví se Lesana s Rosavou. Lesní panovnice Rosavě navrátí podobu víly, jak slíbila, za to, že láska jejího syna a Dorotky zvítězila.

A to je konec, milé děti. Dobrou noc! :)

8 komentářů:

@fialajakub řekl(a)...

no. ted ze sebe udelam mozna uplneho hňupa, ale nikdy me to tady nezna ;-)
na uvod musim rici, ze jsem tuto hru cetl, sic je tomu uz rok ci rok a pul...
a male rozhreseni, co se tyka ruznych dejovych variaci: problem je v tom, ze ony skutecne existuji..
jak rikam, mozna ze sebe delam ted uplneho hnupa, ale opravdu jsme presvedcen, ze nam dok. Hetych na prednasce rikal, ze existuje Strakonicky dudak s nekolika konci :-) specialne se to tyka reseni: co s dudami? aneb kam s ni??? jak moc velky vliv by to mohlo mit na samotny rozvoj dejove linie, si netroufam odhadnout :-)
Tot pouze muj skromny prispevek k tomuto, nas obdiv vyzadujicimu, literarnimu pocinu :-).

p.s. diky smudlo, jasne ze dokazes a nekdy ani nevis jak :-)

Anonymní řekl(a)...

No,Žatečko,nestačím se divit.Ale domnívám se, že pozdě bycha honiti,že jo?! Jsi tedy studentem nebo nejsi?

depony řekl(a)...

Ale ...copak?:) Někdo, kdo se bojí jít s kůží na trh tady hodlá moralizovat? No taak ... :)

A jsem student ... stejně, jako všichni :) kdo si to připustí :) protože stále je se co učit ... :)

ad supermaxík: inu ... konec si obvykle každý upraví dle svého:) aby to dávalo "smysl":) a na tom je přeci něco kouzelného, ne?:)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, deponku, bude to pro mě brzy užitečnější, než si myslíš!:) (No prostě se mi Tyl nechce číst... a paní profesorka ho má v oblibě...)

depony řekl(a)...

Ronny a koho máte? :) Jen, jestli znám .) a pokud Ti to bude užitečné, o to jsem víc rád :))

Anonymní řekl(a)...

Asi znáš, Havlíčková učí i na fildě, pokud vím.:) Akorát že v tomto semestru jsem na její přednášce byla jednou...

depony řekl(a)...

Ronny: jasně, že znám :) měla mě v prváku :) a navíc je to maminka mého kamaráda a bývalého spolužáka:)

Anonymní řekl(a)...

....Rosava si musí nejdřív vyžádat svolení od královny víl Lesavy a pak dojde k očarování dud...