sobota 18. srpna 2007

Obsluhoval jsem brněnského primátora

Taková drobná inspirace Hrabalovou slavnou knihou...jen přetransformována do mé realističtější podoby, jak je tomu zvykem.

Jak mnozí víte, jsem nyní o své téměř dvouměsíční dovolené zaneprázdněn prací v kavárně. Z kavárenského povaleče se stal kavárenský poskok, což je změna hodna skromného, dvouvteřinového potlesku .. děkuji :)
Jenomže, jak je známo, mnoho lidí využívá hromady služeb, aniž by řešilo, jak náročná na čas, na sílu či znalosti jsou. Vždycky jsem to bral jako hotovou věc, nijak složitou. Nechápavě jsem kroutil hlavou, když obsluze trvalo téměř věčnost než donesla to, co jsem si objednal. Teď jsem na druhé straně a občas kroutím nevěřícně hlavou, co všechno lidé chtějí. Příklad za všechny - skvělé latté, které si troufnu tvrdit, že umím fakt velmi obstojně. "Serete" se s tím asi 5 minut, aby stačilo asi 5 vteřin a lžička [do kafíčka] a je jednak po latté, ale zároveň po onom estetickém vyřádění.

Jednou, to jsem byl v práci asi 5 den a mé proškolení proběhlo rychleji než rychlokurzy a intenzivněji než intenzivní kurzy, ale v hlavě mi zůstalo víc otázek než odpovědí. A tak si tak v kavárně leštím ... sklo a najednou se objevil ON. Byl jsem z toho úplně paf. Našeho primátora vidím občas v divadle ... ale to vážně jen někdy. A nedošel sám, měl doprovod. Až později jsem si uvědomil, že tu paní znám ... její tvář se z billboardů vždycky tak hezky a svěže a mladě usmívala, hádal bych jí na tom plakátu tak 25 - 30. Posadili se a já šel tedy skromně na výzvědy, co si dají. Přeci jenom mi bylo jasné, že primátor s první náměstkyní si nedají jen obyčejné kafíčko. Bylo horko. Pan O. se zeptal, zda-li máme ledovou kávu. Mé sebevědomí kleslo pod kritický práh. Nikdo mi nikdy nevysvětlil, jak se vlastně taková ledová káva dělá. Navíc nám chyběl led. Sdělil jsem mu smutný fakt, že jejich přání nemohu z nedostatku materiálu splnit. Ona se zeptala, jak dlouho už jsme otevření. Odvětil jsem, že týden a pár "drobných". Podívala se na mě tak trochu lhostejně a řekla: "No to už byste ji snad měli mít, ne?" Bylo mi trapně. Nakonec jsem jim udělal svůj skvělý "Le Grange" a náš provozní se pokusil o mojito. Vyšlo to. Byli všichni spokojení. Jenže mi to nedalo a další den jsem si do googlu zadal heslo "jak se dělá ledová káva" a hned první odkaz mi pomohl. Byl jednodušší, nenáročný na skladové zásoby a tak jsem zavedl shaker z krabice od mléka, nyní upgradovaný na butelku od jogurtového mléka a všem to chutná.

Tento týden se provalilo, že si pan primátor stěžoval na kávu, což pak řešil můj šéf a já mu vysvětlil situaci. Byl jsem zde nový, nikdo mi neřekl, jak dělat ledovou kávu, tak jsme mu nakonec udělali něco jiného. Nedostal jsem vyhubováno. Ale hnedle, jak šéf odešel, opět se objevil pan O. s paní J. a už při sedání se otázali, zda-li již máme ledovou kávu. Hrdě jsem odpověděl, že ano. Dali si ji dvakrát. Hodně jsem se snažil, aby jim chutnalo, ale nikdo nic neřekl [pochvalu asi umí skládat jen přátelé a staří lidé], navíc paní J. nechala skoro jednu 1/4 nevypitou ... trošku mě to zklamalo, ale život jde dál. A já jsem připravený ... jak na primátora Onderku, až se zase objeví, tak na stvoření ledové kávy se špetkou lásky a citu. Třeba se naučím i něco jiného, méně fádního :)
[PS: ten obrázek ... tohle je depony, kdyby hrál v Simpsonech :)) - jasná celebrita:))]

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, ledovou kávu dělají všude jinak. Někde je to obyč káva se zmrzlinou, jinde vychlazená káva s ledem a šlehačkou navrch a jinde s mlékem... Za chvíli se budu bát, co mi přinesou, když si dám ledovou kávu... Ale někdy přijdu otestovat tu vaši. :-směje se

Anonymní řekl(a)...

Tak po týdnu byste ji "snad už" měli mít? Aby se, zmrdi, neposrali.

Nemoh bych dělat v kavárně, jak by to zkusila na mne, už by asi podruhý nepřišla. Byla by ráda, kunda, kdyby chodila. Kde se furt taková pakáž líhne?

Inu - ve dne lhal, v noci krad, sociální demokrat ...

P.S.: Pobožní jsou takoví velmi flexibilní, řekněme chameleóni, ač od černoprdelníků, je směle možno pro toto volební období paní J. počítat k socanům.

Klaroušek řekl(a)...

Jééé ty už jsi se jí naučil :o) To se budu muset někdy brzy stavit,jen envím zda to dopadne :o(

depony řekl(a)...

Jojo, Klárko, už ji umím :) dojeď, stav se, udělám, ochutnáš a už nebudeš chtít jinou :))

@fialajakub řekl(a)...

smudliku, tenhle tvuj prispevek je opravdu baaaaaajecny!! uz dlouho dobu jsem nic tak hezkeho necetl!! moc se mi tento prispevek libi a navrhuji ho mezi TOP 10 tvych prispevku!! opravdu:)
moc jsem se u neho nasmal:)) vidim te jako toho maleho kluka, co se stydi, ze neumi udelat ledovou kavu a pak jako rozhorceneho dabla, protoze pani J. nevypila celou ctvrtinu sve kavy:)) proste skvele!!
navic ty inicialy tomu dodavaji Kafkovsky styl, pricemz to ovsem pusobi velmi nenucene a spontanne...
moc se na tebe tesim!! a doufam, ze te zastihnu v praci, abys mne mohl obslouzit:) ale neboj, budu nenarocny zakaznik:)
Pusu Max

Anonymní řekl(a)...

Se slzou v oku stále vzpomínám na ten výborný míchaný džus s čerstvým ovocem. Mňam.